Serwis Biznesowo-Finansowy

Biznes Inwestycje Pożyczki i Kredyty Gospodarka Marketing

Z pomysłem na biznes – restauracja

W naszym kraju powstaje coraz więcej lokali gastronomicznych i wszelkiego typu restauracji, które serwują dania niemal z całego świata. Jednym powodzi się lepiej, innym zaś gorzej – to oczywiście normalne. Restauratorzy, którzy miewają problemy natury finansowej i pragną zmienić coś na lepsze mogą skorzystać z pomocy pani Magdy Gessler, która to prowadzi jeden z popularniejszych ostatnimi czasy programów pod tytułem „Kuchenne Rewolucje”.

Każda osoba zgłaszająca się może liczyć na wsparcie i gruntowne zmiany mające na celu usprawnienie działania obsługi, pozyskania klientów, a także zmiany strategii firmy oraz wystroju lokalu. Choć program jest niemalże kopią brytyjskiego show Gordona Ramsay’a, cieszy się niebywałą popularnością zarówno wśród widzów, jak i przedsiębiorców. Dobrze jednak wiedzieć już teraz czym powinna charakteryzować się dobra restauracja. Takie informacje będą z pewnością pomocne nie tylko osobom prowadzącym już własną działalność, ale przede wszystkim tym, które dopiero planują otworzyć restauracyjny biznes.

restauracja

Przede wszystkim nasz lokal musi zapewnić klientom fachową obsługę i być w stanie zorganizować miejsce nawet dla kilkuset osób. Imprezy muszą być dobrze wspominane, a w piątkowe i sobotnie wieczory uzupełniać klimat miejsca może profesjonalny DJ.

Nasza firma powinna zajmować się organizacją takich imprez jak chrzciny, komunie, urodziny, imieniny, konferencje, bale, imprezy firmowe czy rocznice, a także zapewniać catering zarówno dla małych jak i dużych firm.

Warto urządzić lokal w nowoczesnym, nieco kubistycznym stylu, tak by zaskakiwał dyskretną elegancją i niezmierną wygodą. Jego wizytówką powinien stać się luksus i wysoka klasa wykończenia.

Pamiętając, że do restauracji przychodzimy po to, by dobrze zjeść, musimy zapewnić wykwintne dania, staranne ich przygotowanie, apetyczne podanie i doskonałe przyrządzenie. Każdy klient powinien opuszczać restaurację syty i zadowolony. Nie bez znaczenia jest także bar (szczególnie popołudniami i wieczorami), który powinien zaskakiwać różnorodnością napojów i trunków, a także obecność szafy z winami całego świata.

Powyższe propozycje, to zaledwie wierzchołek góry lodowej, lecz z pewnością istotne elementy, które wpłyną wymiernie na to, jak postrzegany będzie nasz lokal. Nie ma znaczenia czy będzie to restauracja w Szczecinie, w stolicy, na Śląsku, czy może na Mazurach. Dlatego jeśli wyrażamy zainteresowanie rozwinięciem bądź założeniem od podstaw restauracyjnego biznesu powinniśmy wziąć je sobie do serca.

Skomentuj »»

Zobacz również: