Filtry do ekspresów – co warto wiedzieć

Poświęcając chwil kilka na refleksję z czego właściwe składa się kawa musimy niechybnie dojść do wniosku, że 99% procent jej składu to po prostu woda. To jakiej wody użyjemy do przygotowania kawy ma znaczący wpływ na jej ostateczny smak. Dlatego chcąc cieszyć się najlepszym efektem w naszej filiżance powinniśmy zadbać o jej jakość. białe filtry do kawy

Dlaczego woda z kranu może się nie sprawdzić?

Zmielone ziarna kawy wypuszczają to co w nich najlepsze w kontakcie z wodą. Woda, która jest dostępna w naszym domu często jest zbyt twarda, ma w sobie zbyt duże stężenie minerałów, które nie pozwalają kawie „rozwinąć” się odpowiednio, co w efekcie daje płaską w smaku kawę, która pozostawia po sobie niedosyt i rozczarowanie – bo przecież wszystko się zgadza, młynek, dobrej jakości ziarno. Prawda jest taka, że nawet najlepsze odmiany kawy nie obronią się niczym kiedy do zaparzenia ich użyjemy niefiltrowanej wody z kranu.

Przedłużenie sprawnego funkcjonowania Twojego ekspresu

Długotrwałe działanie wody kranowej możemy obserwować gołym okiem, w czajnikach już po kilku dniach pojawia się osad. Ciężko więc zaprzeczyć, że ten sam proces zachodzi we wnętrzu Twojego ekspresu. Zbieranie się kamienia na przewodach i w grupie zaparzającej nie tylko nie wygląda pięknie. Może być też realnym zagrożeniem dla sprzętu, przepływ wody może być nierówny, co wpłynie na jakość kawy.

kubek z kawą i dzbanek

Jaki filtr wybrać?

Jeśli używasz ekspresu automatycznego przede wszystkim sprawdź jakie filtry do kawy rekomenduje producent i czy używanie innych nie zaszkodzi maszynie i nie wpłynie na ewentualny proces reklamacyjny w razie awarii. W razie wątpliwości możesz skontaktować się z dystrybutorem. W przypadku ekspresu przelewowego używaj dzbanka z wkładem filtrującym. Dużo możesz też dowiedzieć się odwiedzając stronę sklepu – https://www.coffeedesk.pl/ekspresy-i-mlynki/filtry-do-ekspresow/

Prewencyjność

Po co więc odkamieniać sprzęt co chwilę? Łatwiej jest zachować dobrą jakość wody i zamiast inwestować w kolejne detergenty odkamieniające kupić paczkę filtrów do ekspresu. Oszczędzi nam to wizyt w serwisach i nerwów związanych z absencją tego ważnego w każdym domu sprzętu. Nie oszukujmy się, kto z nas chciałaby stracić swoją dzienną dawkę kofeiny przez własną niedbałość?



Komentarze i opinie na forum do poradnika: “Filtry do ekspresów – co warto wiedzieć”

3 Komentarzy i opinii na forum
  • Kati

    Wyglądają jak papilotki do muffinów.

  • Katarzyna

    Oczywiście, że najlepszą kawę robi się z filtrowanej wody 🙂 Głęboki smak i nawet dużo lepszy kolor. A dodatkowo nie trzeba odkamieniać zbytnio ekspresu, jeśli się ma dobry filtr. Dzbanki z filtrami są okej, ale moim zdaniem nie do końca wygodne – trzeba bardzo często wymieniać filtry. Ja w kuchni mam zamontowaną odwróconą osmozę pod kranem, jest to bardzo fajne rozwiązanie. Woda smaczna, miękka i bez kamienia, a dodatkowo nie zużywam już tyle plastiku.

  • Mania

    Odwrócona osmoza super. Ja akurat mam w domu zmiękczacz na cały dom (model Ecoperla Toro), a w kuchni filtr mineralizujący do picia. Do ekspresu, do herbaty, żelazka i innych AGD używam zmiękczonej wody. No i do kąpieli – zupełnie inny stan skóry!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Zobacz też:

Menu

Popularne

Tagi

Serwis używa plików cookie, korzystanie z serwisu oznacza zgodę na korzystanie z plików cookie - Polityka Cookies i Prywatności