Częstotliwość ostrzenia noży jest niemalże w pełni uwarunkowana intensywnością oraz częstotliwością użytkowania ostrza.
Niezwykle istotne są także materiały, z których został on wykonany, ponieważ to od ich jakości i kształtu zależy, jak szybko dane narzędzie się stępi. Z tego powodu ceny na pierwszy rzut oka identycznych noży mogą być tak bardzo zróżnicowane. Świetnym sposobem na zabezpieczenie inwestycji w wysokiej jakości sprzęt jest zakup profesjonalnej ostrzałki. Pozwala ona przede wszystkim na optymalizację kosztów eksploatacji noży z najwyższej półki cenowej, które z tej przyczyny są niezwykle popularne wśród zawodowych kucharzy. Jakie rodzaje ostrzałek dostępne są na rynku? Czy samodzielne ostrzenie noży to dobry pomysł? Jak często trzeba to robić? Na wszystkie te pytania odpowiadamy w poniższym artykule.
Czym ostrzyć profesjonalne noże rzeźnicze?
Im grubsze i twardsze jest ostrze, tym bardziej skomplikowany staje się proces ostrzenia. Profesjonalne noże rzeźnicze może być ciężko naostrzyć ręczną ostrzałką, ponieważ ze względu na ich rozmiar są one ją w stanie po prostu zniszczyć. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są elektryczne ostrzałki, które konstrukcją przypominają w dużym stopniu zwykłą szlifierkę stołową lub taśmową. Niestety w przypadku braku wiedzy i umiejętności przy pomocy takiego urządzenia można bardzo łatwo uszkodzić nóż w nieodwracalny sposób. Z tego właśnie powodu profesjonalne noże rzeźnicze najlepiej oddać do ostrzenia fachowcom. Są w stanie przede wszystkim zminimalizować straty w materiale, dzięki czemu dany nóż naostrzyć będzie można kilkadziesiąt razy zamiast zaledwie kilku. Ze wsparcia profesjonalistów warto skorzystać również w przypadku ząbkowanych ostrzy, które ze względu na swój kształt są znacznie bardziej kruche i podatne na uszkodzenia w trakcie ostrzenia.
Jak naostrzyć nóż rzeźniczy Polkars 25 cm?
Nóż rzeźniczy Polkars 25 cm naostrzyć można samodzielnie przy pomocy ręcznej lub elektrycznej ostrzałki. Pierwszy wariant jest znacznie łatwiejszy i bezpieczniejszy, ponieważ nie wymaga on umiejętności obsługi elektronarzędzi. Warto mieć jednak na uwadze, iż w przypadku skrajnie stępionych i zaniedbanych noży ręczna ostrzałka może okazać się niewystarczająca. Najlepszym sposobem na uniknięcie tego rodzaju problemów jest regularne ostrzenie i czyszczenie. Wbrew pozorom nawet wykonane z wysokiej jakości nierdzewnej stali ostrza uszkodzić można myciem, które nie powinno nigdy opierać się na wielogodzinnym nasączaniu noża w wodzie wymieszanej ze żrącymi środkami czystości (np. kwasem lub preparatem do usuwania kamienia).
Jak często trzeba ostrzyć profesjonalne noże rzeźnicze?
Profesjonalne noże rzeźnicze trzeba naostrzyć przynajmniej kilka razy w ciągu roku, jeśli są one często używane. Doskonałym sposobem na zweryfikowanie tego, czy dany nóż wymaga ostrzenia, jest krojenie warzyw na cienkie plasterki. Dobrym wyznacznikiem ostrości jest także skórka pomidora, ponieważ przy znikomym nacisku tępy nóż będzie się po niej po prostu ślizgać.
- Najlepsze węże do paliw, benzyny i olejów.
- Posiadasz biuro w Katowicach? Zadbaj o owocowy benefit dla swoich pracowników!
Zobacz też: