Pellet
Pellet zazwyczaj kształtem przypomina kwadraty, jednak nie jest to regułą gdyż widziałem również inne formy, tj. prostokątne oraz trójkątne.
Wspólną cechą wszystkich pellet są produkty z jakich są stworzone, a są to głównie mąka, jajka i inne mniej ważne półprodukty. Na pellet można zauważyć czerwone paski (przynajmniej w tych co ja jadam), które jak się domyślam mają imitować paski mięsne na boczku.
Surowy, nie przygotowany pellet jest niewielkich rozmiarów, dopiero pod wpływem „obróbki” cieplnej zwiększa on kilkakrotnie swoją powierzchnię oraz kolor. Z ciemno żółtego staje się słomkowy – w sumie to też zależy jak długo smażyliśmy pellet w tłuszczu, im dłużej tym pellet staje się ciemniejszy. Należy nabrać pewnego obycia podczas przygotowywania pellet’u, każdy z nas przecież lubi co innego, ja na przykład nie lubie mocno przysmażonych.
Pellet zaliczamy do rodziny przekąsek, czyli snack’ów.
Komentarze i opinie na forum do poradnika: “Pellet”
1 Komentarz lub opinia na forum
Dodaj komentarz
Zobacz też:
Myślałem, że pellet to taka przekształcona biomasa z drewna, czy też wiór do palenia w piecach CO. :):)